Menu

Výsledky vyhledávání fráze "{{ query }}"

{{ group.group }}

Nic nebylo nalezeno :(

přejít na podrobnější hledání »

Speciální nabídka

Datum odjezdu nejdříve:
Datum příjezdu nejpozději:
Zájezdy s datem odjezdu ve vybraném měsíci nebo roce:

UbytováníUbytování

UbytováníStravování

UbytováníDoprava

UbytováníStandard služeb (poznávací zájezdy)

UbytováníFyzická náročnost (aktivní dovolená)

CenaCena

Vybrané filtry:nic nebylo zvolenozrušit všechny filtry

Francouzská gastronomie

Francouzská gastronomie

Stravování ve Francii

Francouzi jsou velcí gurmáni a k jídlu mají zcela jiný přístup než my. Je jedním z jejich hlavních témat. Pro Francouze je důležité se dobře najíst, jídlo si vychutnat a nespěchat. Na polední pauzu mají vyhrazeny alespoň dvě hodiny. Den začínají zpravidla rychlou snídaní v podobě kousku bagety s máslem či džemem, případně sladkým loupákem (croissant), který může být plněný čokoládou (pain au chocolat). K tomu pijí Francouzi kávu s mlékem (café au lait). Naproti tomu oběd a večeře, dovoluje-li čas a finanční prostředky, by měly být skutečným svátkem a nic by nemělo narušit jejich poklidný průběh. Tradičně se podává hors d'œuvre (předkrm), entrée (úvodní chod, často polévka), plat principal (hlavní jídlo), salát, sýr a/nebo dezert. K jídlu se většinou pije víno (bílé, růžové či červené – podle toho, co právě jíte) a obyčejná voda. Skoro všichni Francouzi doprovázejí každé jídlo pšeničným chlebem. Typické jsou dlouhé tenké bagety (baguette), tlustší flûtes či velké nadýchané bochníky, kterým se říká prostě chléb (pain). Všechny tyto druhy chleba však po cca 4 hodinách ztrácejí svou lahodnou křupavost a je tedy třeba kupovat je vždy čerstvé.

Restaurace normálně otevírají na oběd kolem poledne a zavírají zhruba ve dvě odpoledne, znovu pak otevřou na večeři po sedmé večer a objednávky přestávají přijímat v době mezi 22. a 23. hodinou. Mnoho restaurací v neděli na večeři zavírá, ale například pizzerie mají otevřeno i v neděli. Menu bývá vyvěšeno hned u vchodu a jsou na něm uvedeny i ceny. Nejvýhodnější je stálé menu (menu fixe), skládající se zpravidla ze tří chodů, v jejichž rámci si můžete většinou vybrat ze dvou variant. Chcete-li ušetřit, objednejte si domácí rozlévané víno (vin de table) ve džbánku o objemu 0,25l, 0,5l či 1l – obvykle se jedná o místní víno přijatelné kvality. Spropitné se skoro nikdy neočekává – přirážka za obsluhu činí 12-15% a je už zahrnuta v ceně jídla (service compris – zkratka sc), nebo se přičítá na konci k celkové ceně (service non-compris či service en sus).

Ve velkých městech otevírají pekárny a prodejny s potravinami velmi časně a zavírají kolem 19. nebo 20. hod. (v Paříži někdy i později). Obvykle mají zavřeno v neděli odpoledne, odpoledne o svátcích a jeden den v týdnu. Pokud chcete ušetřit, je levnější nakupování ve velkých supermarketech a hypermarketech. Ve městech to jsou supermarkety Casino, Champion, nejlevnější je samozřejmě Lidl. Velké jsou Carrefour, Intermarché, Leclerc a Monoprix. Ceny v supermarketech jsou ve většině sortimentu stejné jako u nás. Velké supermarkety mají většinou otevřeno do 21 nebo 22 hod.

Co do vlastního složení je francouzská gastronomie nesmírně pestrá a každý region má svou specifickou kuchyni. O jednotlivých krajových specialitách se tedy dočtete v příslušných oddílech věnovaných konkrétním oblastem.

Žádost o zaslání tištěných katalogů

KATALOGY NA ROK 2018/19

Katalog pro rok 2018 bude k dispozici koncem listopadu!

Pokud o katalog máte zájem, neváhejte poslat tuto objednávku. V případě, že jste s námi cestovali v posledních 2 letech, tak Vám katalog přijde automaticky.

Katalogy posíláme pouze po ČR. Pro zájemce mimo ČR máme připraveny katalogy ke stažení ve formátu PDF na stránce katalogy v PDF (aktuálně ještě katalogy 2017/18). Případně využijte naše webové stránky. Děkujeme za pochopení.