O francouzském víně
O francouzském víně
Pěstování révy a výrobu vína přinesli do Galie Římané. Ve středověku se produkce soustředila do okolí klášterů, neboť mniši víno potřebovali během mše. V polovině 19. Století byla z USA do Francie zavlečena fyloxera. Tito škůdci (jedná se o malou mšičku révokaznou) napadali kořeny révy a zdecimovali více než 60% veškerých francouzských vinic. Od té doby musejí být všechny evropské odrůdy roubovány na odolné podnože z Kalifornie.
Ve Francii existují desítky vinařských oblastí, ale těmi nejvýznamnějšími jsou: Alsasko, Bordeaux, Burgundsko, Champagne, Languedoc a oblasti kolem Loiry a Rhony. S výjimkou alsaských se pro označení vína nepoužívá jméno odrůdy, ale vinice, ze které pochází. Označení AOC (Appellation d´Origine Controlée) se uděluje vínům, u nichž postup pěstování a výroby splňuje přísně stanovená kritéria. Tato vína jsou skoro vždy znamenitá.
Dostanete-li se do některé z mnoha vinařských oblastí, pravděpodobně se dříve či později zúčastníte degustace vína v některém z místních sklípků. Uvádíme zde stručný návod, jak při ochutnávání vína postupovat.
Několik rad pro správnou degustaci a zhodnocení vína:
- Před degustací nekonzumujte výrazná nebo kořeněná jídla
- K degustaci použijte vhodný typ sklenice
- Víno nalijte do cca 1/5 - 1/4 objemu sklenice, aby byl dostatečný prostor pro uvolňování aromatických látek
- Při ochutnávání nespěchejte, víno důkladně posuzujte zrakem, čichem i chutí
Vzhled vína
Nejprve si na víně všímáme barvy a čirosti - podívejte se proto na víno ve sklenici proti zdroji světla (nejlépe přirozeného). Intenzita a odstín barvy se liší podle stáří vína, odrůdy, stupně vyvinutosti vína a vyzrálosti hroznů. Jedním ze znaků kvality vína je i jeho konzistence - zakružte sklenkou tak, aby se víno rozprostřelo po jejích stěnách. Kvalitní vína budou tzv. slzet (po stěnách sklenky budou stékat těžké kapky = slzy).
Vůně vína
Zakružte sklenicí tak, aby se víno rozlilo po vnitřní ploše sklenice. Přičichněte k okraji sklenice a posuďte vůni vína - nejdůležitější je první dojem. Podle vůně můžeme usuzovat odrůdu, vyzrálost vína i použitou technologii. Vůni vín přirovnáváme k vůni ovoce, rostlin, květů, koření apod.
Chuť vína
Je vrcholem degustačního procesu. Vezměte do úst přiměřené množství vína a chvíli ho v ústech převalujte, abyste mu vystavili všechny chuťové buňky. Zhodnoťte víno jako celek - jak je harmonické, zda je obsah alkoholu, kyselin, zbytkového cukru i tříslovin vyvážený, jaký chuťový vjem zůstane po polknutí („dochuť“).