Menu

Výsledky vyhledávání fráze "{{ query }}"

{{ group.group }}

Nic nebylo nalezeno :(

přejít na podrobnější hledání »

Speciální nabídka

Datum odjezdu nejdříve:
Datum příjezdu nejpozději:
Zájezdy s datem odjezdu ve vybraném měsíci nebo roce:

UbytováníUbytování

UbytováníStravování

UbytováníDoprava

UbytováníStandard služeb (poznávací zájezdy)

UbytováníFyzická náročnost (aktivní dovolená)

CenaCena

Vybrané filtry:nic nebylo zvolenozrušit všechny filtry

O francouzském víně

O francouzském víně

Pěstování révy a výrobu vína přinesli do Galie Římané. Ve středověku se produkce soustředila do okolí klášterů, neboť mniši víno potřebovali během mše. V polovině 19. Století byla z USA do Francie zavlečena fyloxera. Tito škůdci (jedná se o malou mšičku révokaznou) napadali kořeny révy a zdecimovali více než 60% veškerých francouzských vinic. Od té doby musejí být všechny evropské odrůdy roubovány na odolné podnože z Kalifornie.

Ve Francii existují desítky vinařských oblastí, ale těmi nejvýznamnějšími jsou: Alsasko, Bordeaux, Burgundsko, Champagne, Languedoc a oblasti kolem Loiry a Rhony. S výjimkou alsaských se pro označení vína nepoužívá jméno odrůdy, ale vinice, ze které pochází. Označení AOC (Appellation d´Origine Controlée) se uděluje vínům, u nichž postup pěstování a výroby splňuje přísně stanovená kritéria. Tato vína jsou skoro vždy znamenitá.

Dostanete-li se do některé z mnoha vinařských oblastí, pravděpodobně se dříve či později zúčastníte degustace vína v některém z místních sklípků. Uvádíme zde stručný návod, jak při ochutnávání vína postupovat.

Několik rad pro správnou degustaci a zhodnocení vína:

  • Před degustací nekonzumujte výrazná nebo kořeněná jídla
  • K degustaci použijte vhodný typ sklenice
  • Víno nalijte do cca 1/5 - 1/4 objemu sklenice, aby byl dostatečný prostor pro uvolňování aromatických látek
  • Při ochutnávání nespěchejte, víno důkladně posuzujte zrakem, čichem i chutí

Vzhled vína

Nejprve si na víně všímáme barvy a čirosti - podívejte se proto na víno ve sklenici proti zdroji světla (nejlépe přirozeného). Intenzita a odstín barvy se liší podle stáří vína, odrůdy, stupně vyvinutosti vína a vyzrálosti hroznů. Jedním ze znaků kvality vína je i jeho konzistence - zakružte sklenkou tak, aby se víno rozprostřelo po jejích stěnách. Kvalitní vína budou tzv. slzet (po stěnách sklenky budou stékat těžké kapky = slzy).

Vůně vína

Zakružte sklenicí tak, aby se víno rozlilo po vnitřní ploše sklenice. Přičichněte k okraji sklenice a posuďte vůni vína - nejdůležitější je první dojem. Podle vůně můžeme usuzovat odrůdu, vyzrálost vína i použitou technologii. Vůni vín přirovnáváme k vůni ovoce, rostlin, květů, koření apod.

Chuť vína

Je vrcholem degustačního procesu. Vezměte do úst přiměřené množství vína a chvíli ho v ústech převalujte, abyste mu vystavili všechny chuťové buňky. Zhodnoťte víno jako celek - jak je harmonické, zda je obsah alkoholu, kyselin, zbytkového cukru i tříslovin vyvážený, jaký chuťový vjem zůstane po polknutí („dochuť“).

Žádost o zaslání tištěných katalogů

KATALOG POZNÁVACÍ ZÁJEZDY 2018 / 2019

Pokud o katalog máte zájem, neváhejte poslat tuto objednávku. V případě, že jste s námi cestovali v posledních 2 letech, tak Vám katalog přijde automaticky. Katalog rozesíláme po 22. 11. 2017.

Katalogy posíláme pouze po ČR. Pro zájemce mimo ČR máme připraven katalog ke stažení ve formátu PDF na stránce katalogy v PDF (aktuálně ještě katalogy 2017/18).

Tištěné aktivní katalogy se změnily na internetové! Všechny zájezdy z katalogů DOVOLENÁ NA KOLE a TURISTIKA najdete nyní pouze on-line na našem webu.