ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Jižní Maroko na kole

Mezi oázami po stopách dávných karavan
dovolená na kole2 středně náročný program★ zvládnu i noclehy pod stanem nebo náročné cestování

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
14. 10. – 25. 10. 202412 dní21412401

Na co se můžete těšit?

  • Středně náročná cyklistika na rozhraní Atlasu a Sahary
  • Historie i současnost pouštních národů
  • Podél životadárné řeky Dráa až do mýtické Zagory
  • Kasba Ait Benhaddou  a pulsující Marrákeš 

Popis

Naše cyklistické putování zahájíme ve Ouarzazattu a přilehlé kasbě Ait Benhaddou, náležící k památkám UNESCO. Poté se v poklidném tempu vydáme po stopách dávných karavan na jih, až do Zagory – města, ze kterého to mají velbloudí karavany směřující do Timbuktu už jen 52 dnů. My se ale raději otočíme zpátky na sever, i když výlet do pravé marocké pouště nevynecháme. Přes kaňony a pod stolovými horami uzavřeme naše putování opět ve Ouarzazattu a odtud se již autobusem přesuneme do Marrákeše. Na jednom z nejrušnějších náměstí Afriky, na Náměstí mrtvých (Jemaa el Fna) a na přilehlých súkách nakoupíme unikátní suvenýry a další den se vrátíme zpět do Prahy.

Program

1.–2. den

Letecky Praha–Marrákeš; podvečerní procházka po náměstí Jemaa el Fna neboli Náměstí mrtvých a nocleh; druhý den transfer do Ouarzazattu, oázy uprostřed pouště, která již po staletí představuje významnou dopravní křižovatku pouštních karavan; ubytování a sestavení kol.

3. den

Okružní cyklistický výlet: kolem světoznámých filmových ateliérů po hraně pouště až k zelené palmerii a její hliněné dominantě, překrásné kasbě Ait Benhaddou ; odpolední šálek kávy nebo mátového čaje v kulisách známých z mnoha světových filmů (57 km/800 m/ převážně pouštní mírně kamenitá pista; alternativně 62 km objížďkou po asfaltu).

4. den

Přes pouštní masiv Džebel Saghro, jehož nejvyššího bodu dosáhneme v průsmyku Tizi n´Tinififft (1700 m), dále na jih do městečka Agdz; jedna z nejdelších marockých řek, řeka Dráa, zde proráží kamenitou poušť hammadu a dává prostor vzniku 200 km dlouhé oázy lemované svěže zelenými palmeriemi; podvečerní procházka ke kasbě a medině v Tamnougaltu (79 km/1100 m/převážně asfalt).

5.–6. den

Cesta mezi palmovými háji oázy Dráa vede mezi starobylými kasbami a ksary; unikátní poznání berberského venkova si zpestříme jednodušším, zato autentičtějším ubytováním u místní rodiny ve vesničce Ait Lahcen; ochutnáme světově proslulé marocké datle a vychutnáme si svěží zeleň vinoucí se podél řeky; jako kontrast k zeleni palmerií přejedeme nehostinné pláně Džebel Rhart a s řekou Dráa se opět setkáme v mýtickém pouštním městě Zagora (120 km/ 1400 m/ 2 dny/ převážně pouštní pista, místy kamenitá).

7.–8. den

Dopoledne transfer autobusem do 130 km vzdálené podhorské oázy Foum Zguid a dále terénními džípy do pravé saharské pouště;nocleh ve stylovém berberském kempu pod hvězdnatou oblohou; další den na kole přes poušť zpět do Foum Zguid (66 km/300 m/pouštní pista).

9. den

Na kole vyhlídkovou cestou kaňony a horskými oázami lemovanou stolovými horami do městečka tkalců Taznakht (65 km/900 m/převážně asfalt, místy dost rozbitý).

10. den

Rozloučení s pouští závěrečnou etapou s návratem do Ouarzazattu (73 km/963 m/šotolina); pro nenasyty možnost večerní vyjížďky ke zdařile zrekonstruované kasbě Taourirt a medině ve Ouarzazattu.

11.–12. den

Transfer do královského města Marrákeš ; cestou fotografická zastávka na vyhlídce v sedle Tizi´n Tichka (2260 m); prohlídka rušné metropole na úpatí zasněžených hor: paláce, medína, súky, ochutnávka místních specialit a mnoho dalšího; další den letecky do Prahy.

Podmínky