ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Švédsko – treking v NP Sarek

Poslední evropskou divočinou
turistické zájezdy3-4 náročný / velmi náročný★ zvládnu i noclehy pod stanem nebo náročné cestování

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Švédsko

Na co se můžete těšit?

  • Unikátní treking severskou divočinou
  • Nedotčená příroda národního parku Sarek
  • Přelet na trek a doplnění potravin v polovině treku vrtulníkem 
  • Letecky v menší skupině

Popis

Zveme vás do národního parku Sarek v srdci švédského Laponska. Sarek je považován za poslední evropskou divočinu, ale svou nedostupností, odlehlostí a rázem krajiny je unikátní i ve světovém měřítku. Sarek je nejstarším národním parkem Evropy, společně s parky Stora Sjöfallets, Padjelanta, Muddus a Rago tvoří největší souvisle chráněný komplex evropské přírody a oblast je zapsána na seznamu světového dědictví jako rezervace Laponia. Pouze v Sareku však platí nejpřísnější pravidla ochrany přírody, která mimo jiné zakazují vybudování jakýchkoli cest, značení a infrastruktury, takže sem pronikne opravdu jen minimum turistů. Výprava do Sareku je považována za to nejdivočejší, co lze v Evropě podniknout – přirovnat jej lze spíše k Aljašce, než k jakýmkoli jiným evropským pohořím. Žijí zde největší evropští losi, medvědi či rosomáci, ale setkáme se spíše se stádečky sobů. Uvidíme i evropský geologický unikát – nunataky, izolované skalnaté vrcholy obtékané pevninským ledovcem, typické například pro Grónsko či Antarktidu.

Treking je logisticky náročný. Zahájíme ho přeletem vrtulníkem na hranice národního parku, protože dále na jeho území již vrtulník nesmí. Odtud se vydáme se do centrálního Sareku, kde za příznivých podmínek vystoupíme na některé z atraktivních vrcholů, které jsou dostupné bez lezeckého a ledovcového vybavení. Dlouhý treking nám výrazně usnadní další vrtulník, který nám do místa, kde se opět dotkneme hranic parku, dopraví proviant na druhou část treku. Díky tomu si užijeme půvabů severské přírody bez nadměrně těžkých batohů. Komárů se již v tomto termínu obávat nemusíte, naopak nás potěší hojnost morušek, borůvek i brusinek a také již začíná období polární záře.

Zájezd je možné prodloužit navázáním na zájezd Švédsko – severský treking v barvách podzimu.

Program

1.–2. den

Letecky Praha – Stockholm – Kiruna, nejsevernějšího města Švédska a novodobého centra švédského Laponska. Dozvíme se zajímavosti o největším podzemním rudném dole světa a s tím souvisejícím stěhováním města, které má plnou podporu místních obyvatel. Přejezd na heliport (asi 350 km), let vrtulníkem na hranici NP Sarek. Místo přistání a začátku treku závisí na aktuálním počasí a vodních stavech místních toků. Díky vrtulníku ušetříme přibližně 2 dny méně atraktivního pochodu na hranice parku.

3.–15. den

Putování srdcem NP Sarek . Půjdeme dechberoucí divočinou zcela nezasaženou civilizací, mezi vysokými štíty a ledovci. Charakter zdejší krajiny je v Evropě neopakovatelný – masivy skandinávského i alpínského charakteru oddělují široce modelovaná údolí s říčkami i mohutnými vodními toky. Užijeme si snad všechny představitelné typy terénu: příjemné horské louky, pohodlné sobí stezky, ale také bažiny, prodírání hustou vegetací, suťoviska, sněhová pole i brody potoků a říček. Místy bude doslova modro zralými borůvkami. Podle počasí uskutečníme výstupy nalehko na některé z dostupných vrcholů, možná i na jednu z dvoutisícovek. Během zájezdu se nám obvykle podaří uskutečnit tři vrchovolé výstupy. Výhledy z vrcholů obklopených ledovci na systémy močálových jezer jsou zcela neopakovatelné. Místo vrcholových túr je možný i odpočinek a čas je zároveň rezervou pro případ nepřízně počasí. Zhruba v polovině se setkáme s vrtulníkem, který nám dopraví proviant na druhou část treku. Díky této osvědčené logistice můžeme strávit v srdci parku plnohodnotné dva týdny, které nám umožní výstupy nalehko a poznání i odlehlejších unikátních částí parku.

16.–17. den

Ukončení treku, návrat do Kiruny. Letecky zpět do Prahy.

Podmínky