ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Příroda a pláže Sokotry

Osm dní na nejpodivuhodnějším ostrově světa
poznávací zájezdyturistické zájezdy1-2 nenáročný / středně náročný★ zvládnu i noclehy pod stanem nebo náročné cestování

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
4. 11. – 13. 11. 202410 dní48253420

nutné včasné přihlášení

10. 2. – 19. 2. 202510 dní48253510

nutné včasné přihlášení

12. 2. – 21. 2. 202410 dní48253410

PLNO - nutné včasné přihlášení

Na co se můžete těšit?

  • Hory, kaňony, tůně a jeskyně vnitrozemí ostrova
  • Koupání na panenských sokotránských plážích
  • Endemická flóra – stromy dračí krve, okurkovníky, lahvovníky
  • Kolem pobřeží na rybářských člunech

Popis

Sokotra je posledním jemenským přírodním rájem. Odlehlý a exotický ostrov byl donedávna prakticky izolován od zbytku světa. Zápis do seznamu památek UNESCO v roce 2008 přitáhl k do té doby takřka neznámému ostrovu pozornost světa. Přibylo turistů, ale jejich počet nikdy nepřevýšil 5000 ročně. Jemenská občanská válka ostrov na několik let znovu odřízla od světa. S obnovením pravidelných přímých letů na ostrov toto období izolace končí.

Stejně jako ještě před pár desetiletími zdejší lidé byly po milióny let odděleny od světa i místní rostliny a zvířata. Důsledkem je takové množství zde žijících endemických druhů, že si ostrov vysloužil označení "Galapágy Indického oceánu". Místy to tu vypadá jako na obrázku z jiné geologické epochy – působivá krajina je porostlá bizarními stromy dračí krve, okurkovníky, lahvovníky. V zelených horách pramení potoky se sladkovodními kraby, své šťavnaté pastviny tu mají nomádi z vnitrozemí, kteří teprve nedávno přeměnili své jeskynní příbytky na útulky pro stáda koz. Ostrov je provrtán jeskynními systémy, z větší části ještě neobjevenými. Pobřeží je výrazně sušší, jsou tu pláže s bělostným pískem, rybářské vesničky, gigantické písečné duny a pod hladinou kousek od břehu neobyčejně bohatý mořský život. Sokotránské pláže jsou lahůdkou pro všechny milovníky exotických moří.

Každý den nás čekají výlety divokým vnitrozemím ostrova s bizarní unikátní endemickou flórou, divokými kaňony a žulovými nedostupnými homolemi centrálního pohoří. Každý den si odpočineme na některé z nádherných nedotčených pláží s bělostným pískem a místy až stametrovými dunami, nebo u sladkovodních tůní sokotránských kaňonů.

Okruh ostrovem absolvujeme v terénních autech, pěší výlety zařazené do programu jsou lehké. Čas věnujeme také pobřeží, plážím, koupání a výpravám po moři. Až na poslední nocleh v hotelu v Hadibu spíme pod stany v jednoduše vybavených kempech a na tábořištích. Stany a vybavení pro táboření nám zapůjčí místní cestovní kancelář. Komfortní hotelové ubytování nás čeká cestou na ostrov i z ostrova v Abú Zabí. O plnou penzi se během pobytu na ostrově postará sokotránský kuchař.

Program

1. den

 Let z Prahy do Emirátů – nocleh v hotelu v Abú Zabí.

2. den

Dopolední přílet na Sokotru, kde začíná osmidenní okruh ostrovem v terénních autech. Po zastávce v hlavním městečku Hadibo přejezd na západní pobřeží ostrova a odpočinek na pláži v nejkrásnější zátoce ostrova – laguně Detwah; dva noclehy v jednoduchém kempu.

3. den

Rybářská vesnice Qalansija, dopolední výprava na rybářských člunech a k mysu Ras Bídu a na odlehlou pláž Šoab – cestou hejna delfínů a zastávky na maličkých plážích vmáčknutých do skalnatého pobřeží; volné odpoledne na plážích laguny Detwah, fakultativně procházka mělkými vodami zátoky a seznámení s mořským životem v laguně s místním průvodcem.

4. den

Výjezd na centrální vysočinu na planinu Dixam – první setkání se stromy dračí krve, sjezd auty do kaňonu Dirhur pod nejvyšší oblastí ostrova Skand – výprava do nejhlubšího údolí na ostrově do divokého skalnatého kaňonu Esgego se stěnami porostlými endemickými adéniemi a dorsténiemi a koupání v jeho tůních; výjezd na planinu Firmihin – pěší okruh největším lesem stromů dračí krve na světě; podvečer mezi dračinci na vyhlídkách na nejhlubší kaňon ostrova Esgego a nocleh na okraji planiny Dixam.

5. den

Ranní procházka po hraně kaňonu Esgego, návštěva vesnice Šibhan a školky se stromy dračí krve, sestup malebným skalnatým vádí k nejdelší jeskyni na ostrově Gineba; příjezd na jižní pobřeží – koupání na pláži Omag a večerní výlet do nejrozlehlejší pobřežní písečné oblasti na ostrově s kilometry bělostných dun, do "malé sokotránské pouště" Zahaq; nocleh v jednoduchém kempu mezi datlovými háji na pláži Omaq.

6. den

Ráno na pláži Omag, návštěva působivého vyústění jeskyně Degub, vnitrozemím po terénních cestách horskými údolími, výjezd do rezervace Humhil – pěší toulky rezervací, velká populace kadidlovníků, stráně porostlé dracénami a adéniemi; odpoledne s koupáním v nádherně položené sladkovodní tůni nad skalním přepadem mířícím k moři; nocleh v jednoduchém kempu na Humhilu.

7. den

Výlet na planinu Momi, sestup do vádí Kilisan a koupání v největších sladkovodních tůních na ostrově, pěšky k působivému několikapatrovému vodopádu; auty na východní cíp ostrova Ras Erissel a na pláž s "městem krabů"; nocleh pod stametrovými dunami v Erher.

8. den

Ranní výstup na dvě stě metrů vysoké duny nad tábořištěm, dopolední výstup k tříkilometrové jeskyni Hoq s krápníkovou výzdobou – kilometrová pěší výprava do nitra jeskyně; odpolední šnorchlování v podmořské rezevaci Dihamri; návrat do Hadiba a nocleh v hotelu.

9. den

Poslední ráno v hlavním městečku Hadibo – nákupy, návštěva místního trhu; odjezd na letiště, let Sokotra – Abú Zabí a nocleh v hotelu.

10. den

Zpáteční let Emiráty – Praha; umožní-li to letový řád, navštívíme dvě velká díla současné arabské architektury – velkou mešitu šejka Zaída a prezidentský palác.

Podmínky