ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Turecká riviéra na kole

Podél pobřeží na cyklojachtě
dovolená na kole1-2 nenáročný / středně náročný★★★ chci cestovat pohodlně

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
24. 10. – 3. 11. 202411 dní21112402

Na co se můžete těšit?

  • Cyklistika mezi horami a plážemi
  • Antická minulost i živá současnost středomořského pobřeží
  • Vápencové skály, zelená úbočí a azurové moře
  • Ubytování na cyklojachtě s polopenzí

Popis

Středomořské pobřeží Turecka je pověstné svými písečnými i oblázkovými plážemi a prohřátým azurovým mořem. Toho si samozřejmě užijeme dostatečně, ale není to hlavním cílem našeho zájezdu. Přímo od moře se tu zvedají vápencové hory porostlé zeleným kobercem borových, cedrových a cypřišových lesů, a v podhůří těchto hor jsme pro vás připravili báječné cyklotrasy, které vedou po pobřeží a občas i kousek výš.

Kromě koupání v moři ráno, večer i během etap se seznámíme s lýkijskou, helénistickou i antickou historií, a samozřejmě také se současností Turecka – jak v přímořských letoviscích, tak v podhorských vesničkách.

Ubytování budeme mít zajištěné hlavně na lodi, která se tak stane naší plovoucí základnou, odkud budeme vyrážet na každodenní cyklovýlety. Pokud si budeme chtít některé etapy zkrátit nebo je zkrátka vynechat, loď nám poskytne možnost užívat si romantické plavby podél pobřeží. 

Program

1. den

Let do Antalye, podvečerní přílet, transfer do hotelu a ubytování na dva dny; večerní procházka po městě a individuální seznámení s tureckou kuchyní.

2. den

Sestavení kol a výlet podél pláží spojený s koupáním dle chuti (asi 20 km) a/nebo pěší prohlídka starého města Antalye.

3. den

Transfer do přímořského Beldibi (asi 1 h) a na kole podél pláží do letoviska Kemer (16 km), případně dobrovolný výlet kaňonem řeky Kemer vzůru a zpět (dalších 16 km takřka bez převýšení); nalodění a ubytování na lodi na následujících 7 dnů.

4. den

Po úvodních několika kilometrech voňavými borovými lesy se vykoupeme na štěrkové pláži přístupné pouze na kole nebo pěšky; dále navštívíme archeologickou lokalitu Phaselis (Faselis) – zbytky antického města proslaveného zejména klenbovým akvaduktem a divadlem; štěrkové lesní cesty nás dovedou až do letoviska Tekirova (25 km / ↑250 m).

5. den

Etapa vnitrozemím: mezi skalami, lesy a vesnicemi nastoupáme od moře až do 650 m a pak se zase spustíme zpět do sympatického malého letoviska Çirali s nekonečnými plážemi a neuvěřitelnou vyhlídkou na monumentální štít Tahtalı Dağı (2366 m); podvečerní vyjížďka a pak kousek pěšky k tzv. Chiméře, přírodnímu úkazu v podobě plamenů šlehajících ze země (jev byl popsán už v antice a pojmenován podle příšery řecké mytologie Chiméry) – turecky se místo nazývá Yanartaş čili „hořící skála“ (40 km / ↑700 m).

6. den

Na úvod projedeme ruinami antického pobřežního města Olympos, malebně umístěného v kaňonu stejnojmenné říčky; dále zvlněnou pobřežní krajinou do starého fénického přístavu Finike (60 km / ↑500 m) – etapu lze individuálně částečně zkrátit nebo prodloužit.

7. den

Cyklovýlet do hor kolem Finike dle chuti, alternativně odpočinek na pláži.

8. den

Nádhernou pobřežní vyhlídkovou silnicí s mnoha možnostmi koupání v zátokách, přes Demre – kdysi starořecká Myra, působiště Mikuláše z Myry, dnes trochu "ušmudlané" město s prosperující ekonomikou igelitových skleníků; na závěr přes pobřežní kopce do malebného přístavu Üçağız (53 km / ↑450 m), možno zkrátit vyloděním v polovině.

9. den

Vyhlídková plavba kolem ostrova Kekova s antickým městem částečně potopeným při zemětřesení pod hladinu moře; procházka na hrad Simena a prohlídka nekropole; popovezení lodí s výsadkem a krátká etapa s překrásnými výhledy do letoviska Kaş (14 km / ↑250 m).

10. den

Transfer do Antalye, balení kol, nákupy suvenýrů; pro cyklistické nenasyty možnost přidat si rozlučkový okruh v horách nad městem (28 km / ↑350 m).

11. den

Letecky do Prahy.

Podmínky

GALERIE: UBYTOVÁNÍ