ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Indonéský Lombok – Vánoce a Silvestr na kole

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
18. 12. 2024 – 4. 1. 202518 dní21392501

Na co se můžete těšit?

  • Pohodová cyklistika nalehko v tropických kulisách
  • Jedny z nejkrásnějších pláží světa, šnorchlování na korálových útesech
  • Příznačný ostrovní poklid, pestrá kuchyně, asijská vstřícnost
  • Hotely u pláží nebo s bazénem a skvělé koupání

Popis

Indonésii tvoří 5200 km dlouhý pás více než třinácti tisíc ostrovů. Pro většinu turistů je jejich nejznámějším představitelem Bali, které využijeme zejména pro přílet a odlet ze země, a cyklisticky se soustředíme spíš na mnohem poklidnější Lombok. Oba ostrovy nadchnou úchvatně drsným pobřežím, nádhernými písečnými plážemi a špičkovými surfařskými lokalitami, které patří k nejlepším na světě. Bali má šířku necelých 150 km a Lombok pouhých 80 km. Pro oba jsou příznačné vysoké sopky obklopené mimořádně úrodnou půdou s typickými elegantními terasovitými rýžovými políčky. Svou kulturou se ale od sebe výrazně odlišují: zatímco Bali je jediný hinduistický ostrov celé jihovýchodní Asie, Lombok je jako většina Indonésie muslimský.

Náš cyklistický program nás zavede z větší míry na méně kopcovatý a také méně turistický Lombok. Putovat budeme podél jeho západního a jižního pobřeží, přičemž se dotkneme nejzápadnějšího mysu přezdívaného Desert Point. Budeme mít dostatek času na cyklistické toulky, ale i na odpočinek a relax ve stínu palmových hájů, samozřejmě se vykoupeme na překrásných bílých plážích. Navštívíme rušnou metropolitní Kutu i méně známá zákoutí zatím neobjeveného jihovýchodního poloostrova. Závěr našeho výletu musí samozřejmě patřit úchvatnému šnorchlování na jednom ze tří blízkých ostrůvků Gili.

Program

1.–2. den

Letecky Praha – Denpasar (Bali); transfer do hotelu v blízkosti přístavu Padangbai a ubytování; sestavení kol.

3. den

Lodí na ostrov Lombok – do přístavu Lembar; na kole úzkou silničkou mezi rýžovými políčky a malými vesničkami míříme na poloostrov Sekotong (25 km / ↑200 m / asfalt).

4. den

Pokračujeme po severní straně polostrova Sekotong až do zátoky naproti ostrovu Gili Gede (20 km / ↑150 m) – ubytování na 2 noci; odpoledne možnost šnorchlování u rezortu či fakultativně výlet lodičkou na okolní ostrovy.

5. den

Na kole na samý konec poloostrova Sekotong, označovaný jako Desert Point – nejzápadnější bod celého Lomboku a mekka všech surfařů; návštěva sousední rybářské vesnice Bangko Bangko – cestou nespočet příležitostí ke koupání v azurovém moři (38 km / ↑600 m).

6. den

Úchvatnou panormatickou silničkou přejedeme na jih Lomboku do Buwun Mas – cestou projíždíme malebné vesnice ukryté v palmových hájích, kocháme se výhledy na rozmanitou krajinu lemovanou azurovým mořem a divoké pobřeží s tříštícími se vlnami Indického oceánu; podél jižního pobřeží pokračujeme až do Balai Desa – ubytování a večeře v jednom z plážových barů (54 km / ↑1050 m / náročná kopcovitá etapa, lze zkrátit popovezením).

7.–8. den

Pohodová etapa kolem nejkrásnějších pláží Lomboku Mawun Beach a Are Guling Beach sevřených mezi útesy – stoupání do sedla nad Tumpakem a závěrečný nekonečný sjezd do rušné Kuty (22 km / ↑500 m) a ubytování na 2 noci; další den projížďka po okolí a procházka po Kutě – bohémské centrum surfařů a cestovatelů z celého světa (kavárny, bary, nákupy a samozřejmě pláže).

9. den

Opouštíme Kutu a pokračujeme po pobřeží směrem na východ, kolem městského okruhu Moto GP Mandalika – další ze série skvělých indonéských pláží a surfařských zátok Tanjung a Gerupuk; živé okolí Kuty zůstane za námi a my otevíráme bránu do opuštěného rozeklaného pobřeží poloostrova Pantai Kaliantan – ubytování na dvě noci blízko vesnice Ekas (50–60 km / ↑600–750 m).

10. den

Okružní cyklovýlet (nebo výlet na mopedu) dle chuti – možnost dojet až na růžovou pláž Pantai Pink, nebo na surfovací pláže v oblasti Pantai Surga.

11. den

Opouštíme jižní pobřeží Lomboku a míříme na sever do vnitrozemí: cesta nás vede nejprve mezi tabákovými plantážemi, později přibývá rýžových políček – dojezd do vesnice Tetebatu v podhůří sopky Rinjani a ubytování na dvě noci (52 km / ↑650 m).

12. den

Volný den v okolí Tetebatu – koupání ve vodopádech, návštěva opičího lesa a deštného pralesa na úpatí sopky Rinjani; cyklistický výlet po překrásném okolí s výhledem na téměř čtyřtisícový kužel.

13. den

Opuštíme krajinu rýžových teras a kolem hlavního města Mataram míříme zpět k pobřeží – nocleh v plážovém letovisku Senggigi (60 km / ↑300 m).

14. den

Na kole na sever do přístavu Bangsal (45 km / ↑300 m) a krátká plavba lodí na ostrůvek Gili Air – ubytování na 3 noci.

15.–16. den

Dvoudenní pobyt na Gili Air – ostrov bez aut s korálovým útesem kolem dokola; výběr z mnoha fakultativních výletů za šnorchlováním či potápěním.

17.–18. den

Lodí zpět na Bali, zabalení kol a transfer na letiště v Denpasaru; letecky do Prahy.

Podmínky

GALERIE: UBYTOVÁNÍ