ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Arménie na kole

Malým Kavkazem okolo jezera Sevan
dovolená na kole2-3 středně náročný / náročný★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
14. 6. – 26. 6. 202513 dní21202501

Na co se můžete těšit?

  • Cyklistické putování náhorní planinou kolem jezera Sevan
  • Starobylé křesťanské kláštery a kostely
  • Různorodé přírodní scenérie v podhůří bájného Araratu
  • Na závěr prohlídka Jerevanu
  • Ubytování v rodinných penzionech s polopenzí

Popis

Arménie, to je především hrdý křesťanský národ Arménů s pohnutou historií, který byl odtržen od své posvátné hory Ararat. Je to země, která už na počátku 4. století jako první na světě přijala křesťanství za oficiální státní náboženství a v téměř nezměněné podobě jej praktikuje dodnes. Země trvale bojující o identitu, svobodu, území, a někdy i o přežití. Srdce Malého Kavkazu tvoří vysoko položené obrovské jezero Sevan obklopené vrcholy dosahujícími výšky přes 3500 m. Navštívíme zde nejen některé z nejvýznamnějších památek země, ale na kolech projedeme úžasné přírodní oblasti po odlehlých a málo používaných cestách mimo obvyklé turistické trasy. 

Cykloetapy nás zavedou nejen k nejznámějším památkám na náhorní planině kolem jezera Sevan, ale užijeme si i malebnost horských vesnic, k nimž občas odbočíme z hlavní okružní trasy. Tyto etnozážitky budou umocněné tím, že budeme bydlet a jíst v malých rodinných penzionech, dá se říci, že přímo v rodinách.

Program

1.–2. den

Letecky Vídeň–Jerevan, brzký ranní přílet a transfer do hotelu; odpoledne přejezd do Dilijanu – ubytování a sestavení kol.

3. den

První cyklistická etapa přírodní rezervací Dilijan – krásně zachovalé kláštery HaghartsinGoshavank; ubytování v horské osadě Martuni (65 km / ↑1400 m).

4. den

Stoupání k jezeru Sevan (1900 m n.m.) a následně kolem jezera stejnojmennou přírodní rezervací do města Vardenis východní, téměř neobydlenou trasou – zastávka na koupání na přírodní pláži (94 km / ↑1150 m).

5. den

Odpočinková etapa podél břehu jezera Sevan – odbočka k sympaticky omšelému klášteru Makenyats Vank, kostel Vanevank (50 km / ↑500 m).

6. den

Pod nejvyššími vrcholy země se z jezerní pánve přehoupneme přes sedlo Selim (2410 m) – prohlídka stejnojmenného karavanseráje z r. 1332; nocleh ve městě Yeghegnadzor a ochutnávka místních vín (60 km / ↑800 m).

7. den

Malebným údolím Hermon s kamennými památkami minulosti – starý židovský hřbitov s náhrobky z 13. stol., horské osady Hermon a Herher; přejezd bezejmenného sedla s fantastickým výhledem na obě strany hřebene (2230 m) a dojezd do podhorského města Vayk (68 km / ↑1500 m).

8.–9. den

Do jihovýchodního cípu země přes hory, lesy, jezera a kláštery – sedlo Vorotan (2344 m), arménský "Stonehenge" Zorats Karer; dojezd do Sisianu a ubytování na dvě noci (74 km / ↑1500 m), varianta s vyvezením do sedla autem (44 km / ↑400 m); další den odpočinkový s možností několika fakultativních výletů do okolí.

10. den

Krátká zastávka u Vítězného oblouku ze 7. stol., fakultativně impozantní biskupské sídlo klášter Tatev ležící na Hedvábné stezce, k němuž vede nejdelší lanovka na světě přes údolí Vorotan; sjezd starou vyhlídkovou silnicí do Goris, trochu omšelého horského letoviska ze sovětských časů(61 km / ↑1100 m).

11.–12. den

Transfer Goris–Jerevan a závěrečný volný den bez kol v hlavním městě Arménie: monumentální Jerevanská kaskáda, muzeum genocidy Tsitsernakaberd, ochutnávka legendárního brandy ve výrobně Ararat, nákup dárků a suvenýrů na obchodní promenádě Vernissage a večer posezení s místními u zpívající fontány na centrálním náměstí.

13. den

Ranní odlet z Jerevanu do Vídně a přejezd do Prahy.

Podmínky