ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Gruzie – skialpinismus na Kavkaze ve Svanetii

Užijte si lyžařské dobrodružství bezpečně
lyžování a skialpinismus3 náročný program★★★ chci cestovat pohodlně

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
1. 3. – 11. 3. 202411 dní23011401

Poslední 1 volné místo, letenka na vyžádání!

Na co se můžete těšit?

  • Týden lyžování a skialpinistických túr v úchvatném prostředí Vysokého Kavkazu
  • Určeno zkušenějším skialpinistům s dobrou fyzickou kondicí
  • „Stověžaté“ osady Horní Svanetie 
  • Ubytování v rodinných penzionech s proslulou pohostinností

Popis

Vydejme se na skialpinistických lyžích do Svanetie a objevme společně panenské lyžařské svahy ukryté v samém srdci Velkého Kavkazu. Ve stínu majestátních hor v čele s nejvyšší horou Gruzie Šcharou (5201 m) a monumentální pětitisícovou stěnou Bezengi se ukrývá odlehlá středověká vesnice Ušguli . Ta se nám stane základnou pro skialpinistické túry v jejím bezprostředním okolí. Severní svahy zde nabízejí překrásné lyžování v nekonečném prašanu, ty jižní zase úchvatné panoramatické výstupy. Převýšení jednotlivých túr se pohybuje v průměru mezi 1000–1400 m. V průběhu pěti dní tak budeme mít možnost stanout několikrát na vrcholu třítisícových vrcholů či horských hřbetů.

První a závěrečný den ve Svanetii strávíme v Mestii. Zánovní lyžařské středisko pod stejnojmennou ledovou pyramidou Tetnuldi (4858 m) je ideálním prostředím pro aklimatizaci. Absolvujeme zde několik sjezdů a výstupů s dopomocí místních lanovek a první skialpovou túru. Aklimatizováni se pak přesuneme do Ušguli, přičemž samotná cesta terénním autem po zasněžené silnici přes dvoutisícové sedlo a úzkým kaňonem řeky Inguri je velkým dobrodružstvím. 

Zcela neopakovatelná je pověstná gruzínská pohostinnost a gastronomie. Každý den se stoly prohýbají pod mísami pečeného baklažánu, chačapuri plněného ovčím sýrem, chinkali se směsí masa i cibule, salátů z čerstvé zeleniny a různých druhů domácích sladkostí. Ochutnáme i pověstné víno z Kachetie či vynikající domácí koňak.

Na závěr cesty se zastavíme v městečku Zugdidi a Kutaisi, která se již rozprostírají v subtropech a v rozlehlé městské tržnici nakoupíme dárky v podobě sýrů a sladké čurčely.

Zájezd je veden českým horským vůdcem s licencí UIAGM.

Nevíte, co si s sebou zabalit? Podívejte se na doporučenou skialpinistickou výbavu na naše zájezdy.

Přečtěte si článek Pohostinná Svanetie na skialpech – o krásách a zajímavostech Svanetie, jehož autorem je Petr Novotný, ředitel CK Adventura.

Program

1.–2. den

Letecky Praha–Kutaisi, přílet po půlnoci a ubytování v Kutaisi. Druhý den přesun mikrobusem kaňonem řeky Inguri až do srdce Svanetie  – starobylého horského střediska Mestie. Odpoledne si stihneme v klidu připravit lyžařské vybavení i zopakovat základy lavinové prevence. Tečkou za celým přesunem pak bude první společná večeře v rodině našich hostitelů, kde budeme ubytování na 2 noci.

3. den

Úvodní skialpová túra v Mestii, při které navštívíme lyžařské středisko Tetnuldi a s částečnou dopomocí lanovek budeme objevovat úchvatné freeridové terény v jeho bezprostředním okolí.

4.–8. den

Přesun terénními auty do Ušguli  – nejvýše položené horské vesnice v Evropě, zde ubytování na 4 noci. V nádherném prostředí obklopeni pětitisícovými vrcholy Vysokého Kavkazu uskutečníme až pět skialpinistických túr. Osmý den odpoledne návrat zpět do Mestie.

9. den

Závěrečná skialpová túra nás zavede do Mazeri, odkud podnikneme výstup do sedla Guli (2937 m) – odměnou nám budou nazapomenutelné pohledy na nejkrásnější horu Svanetie Ušbu.

10.–11. den

Návrat ze Svanetie s krátkou zastávkou v městečku Zugdidi a následným přesunem do Kutaisi – podvečerní a dopolední procházka po městě, prohlídka historického centra, katedrála Bagrati z 11. století, proslulá rozlehlá tržnice. Druhý den letecky zpět do Prahy.

Podmínky