ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Litva, Lotyšsko a Estonsko na kole

To nejkrásnější z Pobaltí
dovolená na kole1 nenáročný program★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Estonsko, Litva, Lotyšsko

Na co se můžete těšit?

  • Jednodenní nenáročné cyklovýlety malebnou krajinou
  • Ubytování v pensionech, hostelech nebo chatkách
  • Prohlídky hlavních pobaltkých měst - Tallin  Riga  Vilnius 
  • Moře a křišťálově čistá jezera - koupání a relaxace
  • Národní parky, přírodní rezervace, skanzeny

Popis

Pojďme společně objevit tajemství a mýty zahalené země na břehu Baltského moře. Připomeňme si divokou historii pohanských kmenů a křižáckých rytířů. Poznejme tři malé sympatické země, které to v minulosti neměly jednoduché a teď se ze všech sil snaží všechno dohnat. Během našeho putování si zajezdíme na kole nedotčenou přírodou nejkrásnějších vnitrozemských i přímořských národních parků. Dotkneme se nejzajímavějších míst jejich historie, samozřejmě si prohlédneme i všechna tři hlavní města. Nevynecháme ani vesnice s lidovou architekturou, dřevěnými kostelíky, vodními a větrnými mlýny, řádové křižácké hrady a zříceniny. Podíváme se na ostrov Saaremaa, zbude čas i na odpočinek s koupáním v Baltském moři a ve Finském zálivu. Program zájezdu je rovnoměrně rozvržený a není stavěn pro vyhraněné cyklisty. Celé dny věnované cyklovýletům v národních parcích se střídají se dny, které strávíme prohlídkou měst a kulturních památek, mezi nimiž budeme přejíždět autobusem.

Program

1. den

Odpolední odjezd, noční přejezd přes Polsko.

2. den

Cyklistika v polském NP Wigry; pohodová cyklistika v malebné krajině plné jezer a hlubokých lesů, po trase návštěva kamaldulského kláštera na poloostrově uprostřed jezera Wigry (47 km).

3. den

Nejznámější litevský ostrovní hrad Trakai a hlavní město Litvy Vilnius, nádherná ukázka barokní architektury, starý hrad s Gedyminovou věží, bohémská čtvrť Užupis; přesun na sever do NP Aukštaitijos (den bez kol).

4. den

Celodenní cyklistika kolem průzračných jezer v NP Aukštaitijos, vesničky s vodními mlýny, dřevěnými kostelíky, originální dřevěné skulptury, včelařské muzeum, koupání v jezerech (30–70 km).

5. den

Přejezd do Lotyšska, hanzovní město Riga na řece Daugava, gotický Rižský dóm, slavné domy Tři bratři, návštěva Rižské tržnice LIDO – večeře ve vlastní režii – ochutnávka místních produktů a specialit; navečer přejezd autobusem do nedalekého NP Gauja (den bez kol).

6. den

Cyklistika v údolích NP Gauja – město Sigulda, řádové hrady SiguldaTuraida a Krimulda (30–100 km), alternativně možnost pěšího výletu (cca 20 km) nebo plavba na kanoi po řece Gauja (cca 25 km).

7. den

Ranní přesun busem do Estonska na ostrov Saaremaa, po cestě prohlídka větrných mlýnů v Angla, kráteru po dopadu meteoritu v Kaali a hradu ve městě Kuressaare, ubytování.

8. den

Saaremaa – cyklovýlet po ostrově – mlýny Mama a Pappa, útesy Panga, rybářské vesničky, skanzen ve Viki a objevování bludných balvanů.

9. den

Ráno přesun busem do Tallinnu, odpolední prohlídka historického centra Tallinu a jeho mohutných hradeb, fakultativně návštěva námořního muzea; večeře ve vlastní režii v místní tržnici, navečer krátký přejezd na východ do NP Lahemaa.

10. den

Cyklistika podél moře v NP Lahemaa, rybářské vesničky, osamělé majáky a malebný přístav Käsmu, pro zájemce zřícenina křižáckého hradu Toolse (50 km); noční přesun zpět do Litvy.

11. den

Dopoledne příjezd na Kurskou kosu a celodenní cyklovýlet – kopec čarodějnic v Juodkrantés s desítkami vyřezávaných soch, procházka po písečných dunách, kouzelný přístav Nida, koupání, relaxace a ochutnávka rybích specialit.

12. – 13. den

Ráno přejezd do skanzenu Rumšiškés u Kaunasu, prohlídka skanzen na kolech, večer odjezd zpět do ČR. Příjezd do Prahy v odpoledních hodinách.

Podmínky