ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Národní parky a hory jižní Gruzie

poznávací zájezdyturistické zájezdy1-2 nenáročný / středně náročný★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
25. 5. – 9. 6. 202416 dní48659410

Na co se můžete těšit?

  • Rozkvetlou jarní přírodou jižní Gruzie
  • Pěší výpravy národními parky a horami Malého Kavkazu
  • "Africké" stepi, "gruzínský Tibet" i subtropy u Černého moře
  • Stopy slavné minulosti – zapomenuté pevnosti a lesní kláštery
  • V terénních autech mimo běžné turistické trasy

Popis

Výprava do turisty opomíjené jižní Gruzie, pro niž je nejvhodnější jarní termín. Svěží rozkvetlá příroda národních parků, velmi rozmanité biotopy – stepi, lesy mírného pásu i subtropů, náhorní planiny, horské hřbety zalesněné i pastevecké. Všude cestou budeme navštěvovat a míjet početné kostely, kláštery a pevnosti. Navštívíme Gruzii křesťanskou i muslimskou. Překvapivě pestrý zájezd – koneckonců tak, jak je rozmanitá celá Gruzie.
Cestujeme v terénních autech, zájezd je na půl cesty mezi poznávacím a trekingovým programem. Spíme vždy pod střechou, ale několikrát v spartánských podmínkách.

Program

1.–2. den

Letecky Praha – Tbilisi, ubytování, celodenní prohlídka města, považovaného za nejkrásnější metropoli Zakavkazska.

3.–4. den

NP Vašlovani – na východ země do stepní krajiny u ázerbajdžánských hranic, cestou zastávka v pevnosti Chornabudži u města Dedoplistkharo, okruh s pěšími výlety národním parkem s bizarními sprašovými útvary a porosty vzácné divoké pistácie, nocleh v bungalovech v centru NP, výstup ke kostelíku Sv. Elia, přejezd takřka neobydlenou stepní krajinou u jižní hranice Gruzie, bahenní sopky (přírodní rezervace). 

5. den

Skalní kostely ranně středověkého klášterního komplexu David Garedža a Jana Křtitele, pěší výstupy na hřbety působivé stepní krajiny.

6. den

Za odlesky zašlé slávy oblasti Kvemo Kartli – pěšky ke klášteru Pitareti utopeném v lesích, pevnost Khuluti, město Bolnisi dříve obývané kavkazskou německou menšinou, nejstarší v původním stavu dochovaný gruzínský kostel Bolnisi Sioni (5. st.) a nedaleký elegantní kostel Cugrugašeni.

7. den

Výstup lesními kaňony k ruinám pevnosti v oblasti skalních věží Birtvisi, přejezd přes horské sedlo do oblasti "gruzínského Tibetu"jezero Tabatskuri (2000 m), v oblasti žije arménská menšina.

8. den

Přes další horská sedla a středisko zimních sportů Bakuriani do nejznámějších gruzínských lázní Bordžomi, lesní kláštery a kostely v okolí.

9.–10. den

NP Bordžomi–Charagauli – zavazadla naložíme na koně a na dva dny vyrazíme do hor národního parku po "Panorama trail" s krásnými výhledy na hřbety Malého Kavkazu, jdeme nalehko, nocleh v horské útulně. Podvečerní přejezd do Vardzie.

11. den

Návštěva skalního města a kláštera Vardzia, které  mívalo obydlí ve 13 patrech nad sebou. Při pěší výpravě kaňonem řeky Mktvari navštívíme další pevnosti (Tmogvi, Khertvisi ), vesnice (Saro) a skalní obydlí v okolí. Nocleh v jednom z center arménské menšiny, ve městě Akhalsikhe s monumentální zrekonstruovanou pevností.

12.–13. den

Ranní přejezd po horské silnici se zastávkou v klášteru Zarzma (uvnitř jedna z nejkrásnějších freskových výzdob v Gruzii), dvoudenní pěší putování po hřebenech pastevecké horské Adžarie, prakticky nenavštěvované odlehlé hory jsou plné malebných letních pasteveckých osad s typickými patrovými adžarskými dřevěnicemi, možnost vykoupání v horském Zeleném jezeře, první nocleh v pastevecké vesnici, druhý v městečku Šuakhevi, jdeme nalehko, zavazadla převážejí auta.

14. den

Muslimskou horskou Adžarií – mešity v dřevěnicích s lidovou výzdobou, dřevěná lidová architektura vesnic lesnatých svahů hor, středověké kamenné mosty a sjezd do subtropické pobřežní Adžarie, pozdní odpoledne a nocleh v Batumi.

15. den

Podhorský národní park Mtirala, slavná batumská botanická zahrada a koupání na kamenitých plážích Černého moře.

16. den

Letecky zpět do Prahy.

Podmínky