ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Černá Hora – cyklotoulky pěti pohořími

Klasické i neokoukané trasy opuštěnými horami
dovolená na kole2-3 středně náročný / náročný★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
6. 9. – 15. 9. 202410 dní11251411

POSLEDNÍ VOLNÁ MÍSTA!

Na co se můžete těšit?

  • Etapově na kolech s podporou autobusu
  • NP Durmitor a jeho ledovcová jezera
  • Pravoslavné kláštery, rakousko-uherské pevnosti
  • Středomořský přístav Kotor , dalmatské pobřeží
  • Speciality balkánské kuchyně včetně njegušského pršutu

Popis

Rozlohou nevelká Černá Hora je velmi pestrou zemí, kterou projedeme křížem krážem. Užijeme si rozbitý asfalt zapomenutých silniček i horské nezpevněné cesty křižující dramatickou krajinu vnitrozemí. Ze sedla kola se budeme kochat výhledy na majestátní vrcholy hor, pestrobarevné horské louky s pasoucími se stády ovcí, pralesy mohutných stromů i hluboké kaňony s bystrými řekami. Navštívíme zapomenuté pravoslavné kostelíky a kláštery, kde se zastavil čas, vykoupeme se v horských jezerech, ochutnáme černohorská vína, na salaších domácí sýr a pálenku i právem vyhlášený pršut.

Zájezd zahájíme v nejznámějším z černohorských pohoří, v Durmitoru. Zde se ubytujeme na dvě noci a užijeme si královskou etapu přes horská sedla s výhledem na majestátní horské štíty a hluboké kaňony. Odtud budeme pokračovat přes bajkerům zaslíbené pohoří Sinjajevina, jež má spíš charakter náhorní planiny, do okolí Šavniku. Čeká nás i bydlení v horské chatě Vučje, která je ideálním východiskem pro vyjížďky po okolí. 

Naše toulání přes pět pohoří zakončíme panoramatickým sjezdem k pobřeží Jadranu s výhledem na Boku Kotorskou až do města Kotor. Zde si pak vychutnáme čerstvé dary moře, pokocháme se památkami UNESCO a nasajeme jedinečnou atmosféru tohoto významného středověkého přístavu.

Program

1.–2. den

Odpolední odjezd z Prahy a noční přejezd na Balkán; z vesničky Njegovuda podhůřím Durmitoru k ledovcovým jezerům s názvy Zmijí, Rybí a Čertovo; cestou do Žabljaku unikátní bogomilská nekropole se středověkými náhrobními kameny – tzv. stečky  (48 km / ↑800 m).

3. den

Okruh pohořím a národním parkem Durmitor , který je nejrozlehlejší chráněnou oblastí v Černé hoře – etapa nás povede horskou silničkou přes bezmála dvoutisícová sedla s krásnými výhledy na majestátní hory a hluboké kaňony (83 km / ↑1600 m).

4. den

Severní část travnaté planiny Sinjajevina je rájem pro milovníky MTB – přejezd do městečka Šavnik po jedné z nezpevněných cest přes horské hřebeny, nebo po staré šavnické cestě údolím řeky Bukovica (45–80 km / ↑800–1200 m).

5. den

Okolí Šavniku je zbrázděno kaňony několika řek, které dodávají terénu patřičný šmrnc a potěší oko i tělo cyklisty – dnešní trasa stoupá pohořím Moračke planiny až k lyžařskému areálu Vučje (40–63 km / ↑900–1300 m); ubytování  v horské chatě na dvě noci.  

6. den

Tento den nás cyklistika zavede k jezeru Kapetanovo s příjemnou místní hospůdkou a koupáním – odtud možnost výšlapu na vrch Stožac nebo k jezeru Manito a odpoledne návrat zpět do Vučje (42 km / ↑600 m).

7. den

Horská etapa pohořím Maganik a planinou Prekornica – z kraje horských luk se spustíme přes borové a listnaté lesy až do nížiny, kde na nás poprvé dýchne Středozemní moře (68–90 km / ↑500–750 m); možnost zajížďky k pravoslavnému klášteru Ostrog, který je vytesaný do skály a je významným poutním místem.

8. den

Dnes se na kole vydáme do pohoří Žijovo, které nabízí vyžití jak pro pohodáře, tak pro zdatnější cyklisty – etapu zakončíme koupáním v řece Cijevně tekoucí úzkým slepencovým kaňonem (52–65 km / ↑500–1400 m); večer vyrazíme do uliček historického Cetinje, bývalého hlavního města Černé Hory.

9. den

Přejezd pohoří Lovčen lze okořenit výjezdem na Jezerski vrh nebo na pevnost Goražda, nevynecháme ani vesničku Njeguši, kde se vyrábí vyhlášený pršut; poté nás již čeká sjezd k Jaderskému moři s dechberoucími výhledy na Boku Kotorskou a město Kotor  (46 km / ↑600 m); podvečerní odjezd směr ČR.

10. den

Příjezd do Prahy ve večerních hodinách.

Podmínky

GALERIE: DOPRAVA, CYKLOVLEK