ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Za alpským sluncem do Lungau a Korutan

Romantika Nízkých Taur
dovolená na kole1-2 nenáročný / středně náročný★★ jsem ochoten cestovat skromněji

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
12. 8. – 18. 8. 20247 dní49207410

Na co se můžete těšit?

  • Hvězdicové cyklovýlety s podporou autobusu
  • Ubytování v penzionu s polopenzí
  • Vějíř horských údolí se salašemi
  • korutanský Maltatal, údolí desítek vodopádů a divoká planina Sölktäler

Popis

Radost pro milovníky panenské přírody v Lungau, jedné ze tří rakouských biosférických rezervaci UNESCO, korunovaná účastí na folklórních slavnostech Sv. Jana a obra Samsona (kulturní dědictví UNESCO). Lungau je přes nadmořskou výšku mezi 1000 až 3000 m n. m. zárukou slunečného počasí – leží na jižní straně Alp. Hvězdicově z něj vybíhá sedm údolí lemovaných meandrujícími horskými potoky a říčkami lákajícími průzračnou vodou ke koupání. Nejpůvabnějších pět údolí, do nichž se vinou idylické silničky a stezky, bude i naším cílem. Do Korutan, součásti Národního parku Vysoké Taury, pronikneme během dvou etap – údolím Maltatal, nad nímž se tyčí majestátní hřebeny Vysokých Taur, a pohořím Nockberge. Přírodním zážitkem bude závěrečná etapa nespoutanými Sölktálskými Alpami.

Program

1. den

Ranní přesun busem (Praha asi 8:30) do Rakouska; příjemná pěší vycházka v Solné komoře: od jezírka Krottensee kolem zámku Hüttenstein a kláštera Gut Aich k jezeru Wolfgangsee, pobřežní vyhlídkovou cestou do St. Gilgenu proslaveného W. A. Mozartem se závěrečným posezením v cukrárně na nábřeží (6 km/ 3 h).

2. den

Z lyžařského střediska Obertauern do panenského údolí Weißpriachtal, občerstvení na horské chatě a pěší výstup k chatě u jezera Wirpitschsee (53 km, pěšky k jezeru cca 1 h).

3. den

Volný den s relaxací u jezírka Seepark v St. Martinu či individuálním výletem na kole či pěšky k horské salaši nebo do údolí Lammertal s pěším výletem do Lammertálského pralesa s nejvyššími stromy Rakouska.

4. den

Z údolí Zederhausu na slavnosti sv. Jana a po Murské cyklostezce přes St. Michael a hrad Moosham do Mariapfarru s oslavami obra Samsona a do srdce Lungau Mauterndorfu s hradem a hospůdkami (32/46/54 km).

5. den

Maltatal - „Údolí tisíce vodopádů:“ nejkrásnější údolí Korutan spojuje umělecké městečko Gmünd (galerie, hrad, kavárny, muzeum Porsche) s monumentální přehradní nádrží Köhlnbrein. Cyklistiku zde lze pojmout pohodově díky rovinaté cyklostezce podél řeky Malta (34 km) nebo sportovně a zdolat silnici stoupající 18 km k největší přehradě Rakouska, Kölnbreinsperre, s dech beroucími výhledy na okolní třítisícové vrcholy (celkem 61 km).

6. den

Korutanské noky: ze St. Margarethen okruh přes Thomatal do malebného Ramingsteinu a po Murské cyklostezce přes Tamsweg zpět do St. Margarethen, možná zajížďka do údolí Göriachtal s řadou salaší (48/62 km).

7. den

Průnik do nitra přírodního parku Sölktäler: na kolech z Kleinsölk k rázovité hospůdce Breitlahnhütte a naučnou cestou pěšky k tajemnému jezeru Schwarzensee s třemi salašemi s občerstvením (1,5 h). Klesající silničkou do údolí řeky Enns do Gröbmingu (40 km). Odjezd do ČR, příjezd do Prahy před půlnocí.

Podmínky