Menu

Výsledky vyhledávání fráze "{{ query }}"

{{ group.group }}

Nic nebylo nalezeno :(

přejít na podrobnější hledání »

Speciální nabídka

Datum odjezdu nejdříve:
Datum příjezdu nejpozději:
Zájezdy s datem odjezdu ve vybraném měsíci nebo roce:

UbytováníUbytování

UbytováníStravování

UbytováníDoprava

UbytováníStandard služeb (poznávací zájezdy)

UbytováníFyzická náročnost (aktivní dovolená)

CenaCena

Vybrané filtry:nic nebylo zvolenozrušit všechny filtry

Burgundsko - gastronomie

Burgundsko - gastronomie

Burgundsko se rodí teprve u stolu, říkají Francouzi. Zdejší kuchyně patří k těm nejrafinovanějším v celé Francii. Základem mnoha pokrmů je burgundské červené víno, které se používá na omáčky k masu (jídlo se pak označuje à la bourguignonne – po burgundsku). Maso je vařeno ve víně, do něhož se přidá mladá cibulka, kousky slaniny a houby. Tímto způsobem se připravuje například tradiční burgundské hovězí boeuf bourguignonne (böf burgiňon) pocházející ze slavného chovu charolais (na tyto statné smetanově bílé krávy narazíte v Burgundsku na každém kroku) či kohout na víně – coq au vin (kok o ven).

Další burgundskou specialitou jsou například hlemýždi, escargots (eskargo), kteří se nejprve vaří několik hodin ve víně Chablis s mrkví, cibulí a šalotkou a pak se ještě nadívají česnekovou máslovou pěnou s pažitkou a dopékají v troubě. Pauchouse (pošúz) se připravuje z říčních ryb, které se vaří v bílém víně s cibulí, máslem, česnekem a slaninou. Mezi další oblíbené delikatesy patří žabí stehýnka (cuisses de grenouilles) a lanýže (trouffes). Nejslavnějšími sýry jsou Chaource (bílý, krémový), St-Florentin, Époisses (s oranžovou kůrkou) a znamenité kozí sýry z Morvanu.

Cesta z Beaune do Dijonu vede podél slavného Côte-d’Or (kot dór) – Zlatého svahu, který se dále dělí na Côte de Beaune a Côte de Nuit, odkud pocházejí ta vůbec nejkvalitnější vína z celého Burgundska, tzv. grands crus (grán krü). Jedná se o nejvyšší ze čtyř kategorií vín kategorie AOC. Následuje premier cru, appellation communale a appellation régionale. V oblasti Côte-d´Or se jedná většinou o vína červená, ale Burgundsko je slavné i svým výtečným bílým vínem Chablis. Téměř v každé vesnici můžete navštívit některého z místních vinařů a ochutnat jeho produkci.

Dostanete-li v Burgundsku chuť na aperitiv, měli byste rozhodně vyzkoušet tzv. kir, kterému propůjčil své jméno poválečný starosta Dijonu a velký milovník tohoto nápoje Félix Kir. Připravuje se ze dvou dílů suchého bílého vína, tradičně se používá aligoté, a jednoho dílu černorybízového likéru. Recept na královský kir je stejný, pouze namísto normálního přidáme víno šumivé (crémant de Bourgogne nebo champagne).

Žádost o zaslání tištěných katalogů

KATALOG POZNÁVACÍ ZÁJEZDY 2018 / 2019

Pokud o katalog máte zájem, neváhejte poslat tuto objednávku. V případě, že jste s námi cestovali v posledních 2 letech, tak Vám katalog přijde automaticky. Katalog rozesíláme po 22. 11. 2017.

Katalogy posíláme pouze po ČR. Pro zájemce mimo ČR máme připraven katalog ke stažení ve formátu PDF na stránce katalogy v PDF (aktuálně ještě katalogy 2017/18).

Tištěné aktivní katalogy se změnily na internetové! Všechny zájezdy z katalogů DOVOLENÁ NA KOLE a TURISTIKA najdete nyní pouze on-line na našem webu.