ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Toskánská vína

Toskánská vína

Víno pěstovali v Toskánsku již Etruskové a to je velký let časem zpět. Země vína“ neboli „Enotria“, tak ho nazývali. Jednoduše řečeno – Toskánsko a víno, to je tradice. Za ta tisíciletí se člověk musí něco naučit. A že v Toskánsku vyrostly generace vinařských mistrů, poznáte na první pohled. Vždyť právě neúnavný, pracovitý člověk vytvořil tuto kultivovanou krajinu vinic a olivových hájů. Vinice na zdejších kopcích mají mimořádně příhodné přírodní podmínky

V šedesátých letech minulého století bylo v Itálii zavedeno hodnocení vín, jehož smyslem bylo upřednostnění kvality před kvantitou. Označení DOCG dnes v Itálii užívá více než dvacítka vín (samozřejmě především toskánských). Zkratka znamená Denominazione di Origine Controllata e Garantita a lze ji jednoduše přeložit jako záruku původu a druhu s určitým spolehnutím se na kvalitu.

Nejznámější vinařskou oblastí Toskánska je Chianti (mezi Florencií a Sienou). Chianti je suché červené víno rubínové barvy a výrazného charakteru, které se vyrábí ve dvou základních směsích: Chianti a Chianti Classico. Pěstuje v poměrně rozsáhlé oblasti mezi Sienou a Florencií. Legenda vypráví, že tři toskánská města – Castellina, Radda a Taille založila ve 13. století pod znakem černého kohouta (dodnes univerzální symbol tohoto vína) politickou ligu del Chianti. Důvodem byla obrana proti stálým územním sporům mezi hlavními městy Florencií a Sienou. Ale teprve v roce 1716 se Chianti stalo první oficiálně vymezenou vinařskou oblastí, uznanou velkovévodským dekretem. V roce 1960 získalo jako první status DOCG – nejvyšší italské označení původu. Víno Chianti produkuje sedm oblastí, ale jen vína z kopcovitého území Classico se mohou nazývat classico a nést pečeť s černým kohoutem (gallo nero).

Samozřejmě i vína z oblasti Val d´Orcia nebo ze severu Toskánska si najdou své příznivce. I když mezi producenty toskánských vín převládají malé rodinné podniky, kvalitou se řadí na přední místa ve světě. Krásnými příklady jsou Brunello di Montalcino a Vino nobile di Montepulciano (popsáno v kapitole Montepulciano).

Brunello di Montalcino pochází z malé vesnice Montalcino nedaleko Sieny. Chuťově bohaté Brunello je výborné k italským ovčím sýrům. Jeho produkce je nízká a řadí se mezi nejdražší italská vína.