ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Horní Provence na kole

Putování krajem levandule
dovolená na kole2 středně náročný program★ zvládnu i noclehy pod stanem nebo náročné cestování

Litujeme, tento zájezd již není v nabídce

Zobrazit podobnou dovolenou: Francie

Na co se můžete těšit?

  • Etapově s doprovodným autobusem
  • Náhorní planina Valensole proslulá nekonečnými levandulovými lány
  • Hlavní město regionu Aix-en-Provence
  • Údolí řeky Calavon s nejkrásnějšími francouzskými vesnicemi
  • Mont Ventoux – symbol Provence a Mekka všech cyklistů

Popis

Během našeho putování projedeme všechny hlavní oblasti historického regionu Provence. Od alpského podhůří přes hřebeny Luberonu a Vaucluse až po dominantu celého kraje – impozantní horu Mont Ventoux, jež se tyčí nad údolím řeky Rhôny. Uvidíme staré provensálské vesnice přitisknuté na úpatích strmých kopců, levandulová pole těsně před sklizní, města pulzující čilým ruchem tradičních trhů i slovutná opatství halící svou tisíciletou historii do majestátního ticha, sluncem zalité vinice i skalnaté soutěsky tak úzké, že na jejich dno dopadají sluneční paprsky jen pár hodin za den, dravé horské potoky, majestátní jezera i vápencové vyvěračky s modrozelenou vodou, ledovou jako čerstvě naservírovaná sklenice odpoledního pastisu.

Program

1.–2. den

Odjezd z Prahy v odpoledních hodinách, noční přejezd do Francie; zájezd začíná v oblasti Horní Provence u historického městečka Cotignac přilepeného k tufovým útesům se starými skalními obydlími; po nočním přesunu si rozhýbeme ztuhlé končetiny krátkým výletem k vodopádu v Sillans-la-Cascade a výstupem do opevněné vsi na kopci Fox-Amphoux (25 km).

3. den

Vápencová náhorní plošina Valensole známá především svými nekonečnými lány levandule – cestou překročíme blankytně modré vody řeky Verdon u jezera Sainte-Croix; autobusová zkratka pak povede přes malebné městečko Moustier-Sainte-Marie (83/45 km).

4. den

Projedeme se vlídnými údolími řek Argens, Cassole a Caramy, zavítáme do staletého kláštera Thoronet uprostřed dubových lesů a zdatnější jedinci si vyšlápnou do půvabné vsi Tourtour s krásnými výhledy do kraje (70/40 km).

5. den

Přesun do dalšího kempu u města La Tour-d’Aigues v oblasti Luberon, která je už považována za samé srdce Provence – cestou uvidíme řadu typických provensálských vesniček a naskytnou se nám výhledy jak na samotný hřeben Luberonu na severu, tak na Mont St. Victoire, kterou tak rád maloval Paul Cézanne (70/40 km).

6. den

Co by to bylo za výlet do Provence, kdybychom nenavštívili její hlavní město Aix-en-Provence s typickými bulváry lemovanými platany, příjemnými kavárničkami a obchůdky s levandulovým mýdlem...; cesta zpět do kempu se dá prodloužit přes krásnou středověkou ves Rognes se starým větrným mlýnem (75/60/30 km).

7. den

Další den vyrazíme objevovat staré provensálské vesnice v podhůří Luberonu, z nichž dvě – Lourmarin a Ansouis – jsou zapsány na seznamu "nejkrásnejších vesnic Francie" (50/30 km).

8. den

Do dalšího kempu nás povede cesta přes hřeben Luberonu s nádhernými výhledy – za dobrých podmínek uvidíme Alpy, moře i Mt. Ventoux; pro dobrodružnější povahy se nabízí šotolinová hřebenovka až na nejvyšši vrchol masivu Moure Nègre (1125 m); po cyklostezce podél řeky Calavon dojedeme přes přijemné městečko Apt až do kempu v St.-Saturnin (60/50/30 km).

9. den

Nacházíme se v asi nejznámější části Provence, kde se odehrávají příběhy Petera Mayla (navštívíme i místo, kde žil a psal); ani jména vesnic, kterými budeme projíždět, např. Bonnieux, Lacoste, Ménerbes, Oppède či Roussillon, jistě nejsou pro mnohé neznámá (60/40 km).

10. den

Tento den vyrazíme na východ do kopců pohoří Vaucluse a navštívíme působivě situovanou opevněnou ves Simiane-la-Rotonde, dramatickou soutěsku Oppedette i tzv. "provensálské Colorado" se zvláštně erodovanými skalními útvary hýřícími bezpočtem odstínů okrové barvy (68/38 km).

11. den

Při přejezdu do posledního kempu na úpatí Mont Ventoux navštívíme světoznámé městečko Gordes (zahrálo si v mnoha filmech) i románské opatství Sénanque s levandulovými políčky; delší trasa nás zavede i do skanzenu pravěkých obydlí Les Bories či k monumentální vyvěračce ve Fontaine-de-Vaucluse(70/45/35 km).

12. den

Z kempu vyrazíme přímo do kopců masivu Vaucluse – do městečka Sault krčícího se ve stínu Mt.-Ventoux a tvořícího bránu do jedné z největších oblastí pěstování levandule ve Francii; cesta z kopce pak povede po klikaté silničce úchvatným kaňonem říčky Nesque (70/30 km).

13. den

Královská etapa zájedu nás dovede do Mekky francouzské (možná i světové) silniční cyklistiky, na vrchol provensálského obra – Mont Ventoux (1912 m); zde si budete moct vyzkoušet klasickou etapu Tour de France z městečka Bédoin, či si nechat pomoct autobusem, v obou případech vás posléze čeká fenomenální sjezd; pro hříšníky oddávající se cyklistickému obžerství je pak připraveno prodloužení přes méně známou oblast v okolí působivé středověké vsi Le Barroux s hradem a klášterem.

14.–15. den

Před podvečerním odjezdem si zájemci mohou ještě zajet do příjemného městečka Carpentras, kam se s oblibou jezdili avignonští papežové rekreovat (25 km); příjezd do Prahy v ranních až dopoledních hodinách.

Podmínky

GALERIE: DOPRAVA, STRAVOVÁNÍ, CYKLOVLEK