ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Francouzské Baskicko na kole

Termíny zájezdu

TermínPočet dníObj. číslo
20. 7. – 2. 8. 202414 dní11030401

autobusová varianta

22. 7. – 1. 8. 202411 dní11030402

Letecká varianta.

Cena u letecké varianty je na vyžádání (mění se s aktuální cenou letenky) a její nákup je podmíněn odjezdovou kapacitou zájezdu.

Na co se můžete těšit?

  • Nádherné skalnaté pobřeží Atlantiku ve Francii i Španělsku
  • Středověké Bayonne  a poutní Lurdy
  • Ochutnávky vyhlášených přímořských i vnitrozemských specialit
  • Ubytování v kempech s polopenzí - více dní na jednom místě
  • Etapově s doprovodným autobusem, možnost letecké dopravy

Popis

Baskicko je jeden z kulturně nejstarších regionů Evropy, ne-li ten nejstarší. Předpokládá se, že Baskové obývají toto území už bezmála 40 000 let. Jejich jazyk není příbuzný s žádným ze v současnosti známých jazyků a od svých francouzských a španělských sousedů se odlišují i fyzickou podobou. Historické Baskicko je tvořeno třemi regiony ve Francii a čtyřmi ve Španělsku. Během našeho objevování tohoto svérázného evropského mikroregionu, strávíme nejprve tři noci v kempu poblíž francouzského městečka Urrugne. Navštívíme skalnaté atlantické pobřeží Corniche Basque se starými pevnostmi i plážemi na koupání, do Španělska si zajedeme na prohlídku světové kulinářské mekky, historického města San Sebastián, a vyrazíme i do vnitrozemí do starých baskických vesniček s typickými bílo-červeně hrázděnými domky. Další čtyři noci budeme bydlet v Cambo-les-Bains, lázeňském městečku, které si oblíbil Edmond Rostand a nechal si zde vystavět honosnou vilu, v níž se dnes nachází jeho muzeum. Odsud podnikneme výlety například do pyrenejského sedla Ibañeta (1057 m, s podporou autobusu), kde se nachází slavný románský klášter Roncesvalles vystavěný na místě, kde padl bájný hrdina Roland, do Uneskem chráněného a sušenou šunkou proslulého Bayonne či do unikátních jeskyní Isturitz a Oxocelhaya s krasovou výzdobou i památkami na jejich 30 000 let staré obyvatele. Do posledního kempu se přesuneme cca 200 km autobusem přes Lurdy, jedno z nejvýznamnějších křesťanských poutních míst. Spát budeme ve vsi Luz-Saint-Saveur s výhledy na dvoutisícové pyrenejské štíty. Závěrečné dva dny cyklistiky pak zasvětíme horským etapám, z nichž jedna povede do legendárního sedla Tourmalet (2115 m) a další k monumentálnímu skalnímu amfiteátru Cirque de Gavarnie (opět s možností popovézt se autobusem). Koho už by tou dobou kolo omrzelo, může si nádherné pyrenejské scenérie prohlížet v rámci pěších túr.

Program

1.–2. den

Odjezd dopoledne, noční přejezd do Francie; dle návaznosti letových řádů cyklistika v oblasti Francouzského středohoří nebo Périgordu.

3. den

Dopoledne přesun autobusem se zastávkou v Bordeaux (dle časových možností krátká prohlídka města); vyzvednutí letecké skupiny a přesun do kempu v Urrugne; dle letových řádů odpolední cyklistika podél atlantického pobřeží tzv. Corniche Basque: rybářské městečko Saint-Jean-de-Luz, výhledy na oceán, koupání, observatoř v novogotickém zámečku Abadie (10–30 km).

4. den

Do srdce baskického venkova - tradiční lidová architektura ve vesnicích Sare (jedna z nejkrásnějších vesnic Francie) a Ascain (40/70 km).

5. den

Na kole či autobusem do španělského města San Sebastián s nádherným centrem, pláží ve tvaru mušle a desítkami vyhlášených barů tapas (30 km).

6. den

Přes další baskické vesnice s možností vyjet historickou zubačkou na vrchol La Rhune (900 m) s nádhernými výhledy na Pyreneje (35/65 km).

7. den

Odpočinkový den - autobusem z lázeňského městečka Cambo-les-Bains (muzeum Edmonda Rostanda) zvlněnou krajinou rurálního Baskicka do jeskyní Isturitz a Oxocelhaya s pěknou krasovou výzdobou a unikátními nálezy předmětů a rytin z období středního pleistocénu; možnost absolvovat den na kole (35/65 km).

8. den

Autobusem ke slavnému španělskému klášteru Roncesvalles vystavěnému ve 12. st. na místě, kde byl zákeřně přepaden a zabit slavný hrdina Roland; dechberoucí sjezd ze sedla Ibañeta (1057 m), kudy prochází svatojakubská stezka do Santiaga de Compostely, s nádhernými výhledy na okolní pyrenejské vrcholky (65 km).

9. den

Po staré silnici, kudy táhnula Napoleonova armáda, do Bayonne , jehož středověké centrum je na seznamu světového dědictví UNESCO; návštěva výrobny tradiční sušené šunky; zpět po cyklostezce podél řeky Nive (45 km), možnost prodloužení do luxusního přímořského letoviska Biarritz (plus 25 km).

10. den

Autobusový přesun do Lurd , prohlídka monumentální svatyně Panny Marie a neuvěřitelného zázemí pro poutníky; možnost dojet do kempu na kole údolím řeky Gave de Pau (30 km).

11. den

Královská etapa zájezdu - výjezd do Col de Tourmalet (2115 m), jež je nejvyšším pyrenejským sedlem zařazovaným na program Tour de France - možnost vyvézt se autobusem do poloviny trasy asi 8 km pod sedlo (40 km).

12. den

Údolím horské říčky Gave de Gavarnie do stejnojmenné vsi; odtud pěšky až impozantnímu ledovcovému karu Cirque de Gavarnie s nejvyšším vodpoádem Evropy (423 m), možnost popovézt se autobusem (40 km).

13.–14. den

Volné dopoledne, poslední nákupy; přejezd busem do Toulouse; odlet letecké skupiny do Prahy, noční přejezd přes Francii a Německo, návrat následující den v odpoledních/večerních hodinách (dle letových řádů - bude upřesněno).

Podmínky

GALERIE: DOPRAVA, STRAVOVÁNÍ, CYKLOVLEK