ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

San Daniele del Friuli

San Daniele del Friuli

Zhruba 25 km severozápadně od centra stejnojmenné provincie Udine je městečko San Daniele, má pouhých 8 tisíc obyvatel, krásnou katedrálu, ale zejména výbornou sušenou šunku proscuitto di San Daniele (čti prošúto), podobnou té parmské, podle mnohých znalců dokonce lepší. Nebo přinejmenším výbornou a specifickou − charakter této dobrotě dodává proces pomalého přirozeného zrání (12 měsíců) nasoleného vepřového masa, předtím se však musí nechat uležet pod tlakem, aby chuť tučných částí prolnula do těch libových. Samozřejmě neopomenutelným činitelem je i místní mikroklima, nanapodobitelné, neboť pouze v San Daniele se ideálně střetávají alpské vzdušné proudy s větry od Jadranského moře... Nicméně, rozhodně ochutnejte, s mnoha marketingovými prohlášeními budete nejspíš souhlasit. Prosciutto se podává většinou jako předkrm s čerstvými fíky nebo cukrovým melounem. Chutná k němu víno i pivo. A pozor − neodstraňujte tučné části plátků šunky. Právě ty totiž ucelují chuť prosciutta.

Aktuálně nabízíme dovolenou v Itálii: